30 July 2008

Exercitiul dialogului sau cum comunicam?

Oamenii simt nevoia sa comunice, sa interactioneze, sa socializeze, sa se informeze pentru a afla cat mai multe lucruri noi. Intrebarea care se naste este de ce comunicam, si mai mult decat atat, cum comunicam?

Cum vorbim cu prieteni, colegi pentru a afla cat mai multe? Atunci cand ne adresam injurii, de exemplu, comunicam eficient? Intrebari la care imi permit sa raspund afirmativ. Chiar daca ne injuram sau ne vorbim urat, consider ca realizam o comunicare eficienta. Aflam CEVA despre CELALALT, si vom sti apoi cum sa vorbim si cum sa ne comprtam cu CELALALT.

La ce e bun dialogul? Dialogul este si el o forma de comunicare, care ajuta oamenii sa se descopere unul pe celalalt mult mai usor. Intrebarile fac parte din dialog. Gasesc a fi foarte greu pentru unii sa puna intrebari. Intrebari reusite si motivate. Ganditi-va de cate ori ati asistat la o conferinta sau o prelegere sau la o discutie si la un moment dat vi s-a cerut sa pune-ti o intrebare. Va fost greu? Eu recunosc ca de multe ori mi-a fost foarte greu sa ofer intrebari pertinente si obiective. Sau sa nu mai vorbim de raspunsuri. Cum raspundem la intrebari? Cum ne gasim argumentele? Cand raspundem si cand tacem, pentru ca si tacerea este un raspuns, uneori chiar cel mai bun.

Toate aceste lucruri aparent extrem de simple, sunt insa foarte complicate si destul de greu de gestionat asa cum trebuie. Ideea de baza insa, este aceea ca oamenii comunica, comunica mult, unii bine alti prost, sau chiar dezatruos. Si intr-o situatie si in cealalta totusi exista comunicare si deasemenea oamenii invata si afla lucruri noi, mai mult sau mai putin folositoare pentru ei. Este foarte important pentru dezvoltarea noastre personala, si implicit a intregii societati, cum comunicam, cum dialogam si cat de mult reusim sa ne implicam intr-un proces de comunicare, care sa fie intradevar eficient.

Societate romanesaca cred ca ar trebui sa mai lucreze la asta, pentru ca si procesele de comunicare, trebuie sa cunoasca limitele permisivitatii, ca sa fie intradevar eficienta. Fratilor... trebuie sa comunicam si sa socializam din ce in ce mai des, in medii cat mai diferite si cat mai complexe ( asa cum sunt blogurile de exemplu:D).

Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine!

4 comments:

ines said...

:)) s-o crezi tu ca, daca ne injuram sau vorbim urat, realizam o "comunicare eficienta".

Bine... atat timp cat definitia "comunicarii eficiente" inseamna cat mai MULTE cuvinte si cat mai TARE spuse, atunci, da, este vorba despre o comunicare eficienta. La nivelul mesajului, insa, la nivelul confortului comunicational, la nivelul relatiei dintre persoanele implicate in comunicare... nu este vorba despre o comunicare eficienta. Este vorba despre comunicare. Un monolog tipat, uneori.

In ceea ce priveste societatea romaneasca, nu are nicio relevanta din ce societate faci parte, atat timp cat nu stii sa fii sociabil.

Alex Ciobanu said...

Ines eu nu am incercat sa vorbesc din punct de vedere tehnic despre eficienta comunicarii, ci din punct de vedere al finalitatii si al subtratului. De aceea am zis ca daca ne adresam injurii este foarte poate fi o somunicare eficienta. De ce nu?

LEgat de societatea romaneasca, eu cred, ca este foarte relevant pentru pentru acesta, felul in care noi stim sa vorbim si cum o facem.

ines said...

Da' cine vorbeste din punct de vedere tehnic? Eu vorbeam din cel mai practic punct de vedere posibil.

Lasa, noi sa fim sanatosi...

Alex Ciobanu said...

Cel mai bine asa...pentru ca parerile sunt subiective:)