18 June 2008

Exista societate civila in Romania?

Multi dintre noi se intreaba daca in Romania exista astazi o societate civila desavarsita. Parerile sunt impartite. Imediat dupa revolutie, clasa intelectuala românească, a incercat o tentativa de solidaritate cu clasa muncitoare, dar acest lucru s-a sfarsit rapid odata cu "Mineriada". Mai mult decat atat, foarte multi dintre intelectualii romani care ar fi putut impulsiona conturararea societatii civile romane, erau plecati in exil, prin marile capitale ale Europei.

Cu toate aceste, forma relativ rudimentara a societatii civile si-a spus cuvantul inainte de algerile din 1996. Emil Constantinescu era un produs al societatii civile, societate care l-a ajutat sa preia puterea politica, incercand sa bage in ceata esenta ce ramasese in urma comunismului, si anume liderul fostului FSN Ion Iliescu. Pacat insa ca in acea perioada, cand trebuia sa se insiste mai mult pe elementele ce trebuiau sa inradacineze definitv o clasa a miscarii non - guvernamentale condusa si obladuita de "marii intelectuali romani", societatea civila, cu tot ce continea aceasta mai bun sau mai rau s-a molesit de tot.

Unii oameni de cultura isi exprima proasta parere ( parere careia ma raliez si eu ), despre faptul ca societatea civila din Romania de astazi nu atinge niste standarde, pe care ar trebui sa le atinga dupa 18 ani de cand, cica traim in capitalism. Este dureros atunci cand ne gandim ca probabil Adrian Copilul Minune, probabil ar strange mai multi oameni in Piata Universitatii, pentru un concert de manele, decat daca ar trebui sa vina la un discurs tinut de Adrian Paul Iliescu, Cristian Preda, Stelian Tanase sau Mircea Dinescu sau alti intelectuali cu renume din Romania.

Ne intrebam cu stupoare daca mai exista societate civila in Romania, si nu prea reusim sa dam raspunsuri argumentate. Va invit sa incercati sa raspundeti. Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine.

17 June 2008

Cultura si participare politica ... la Iasi!

Dupa o lunga perioada de stat pe tusa, fara a juca te terenul blogosferei autohtone, m-am hotarat sa revin. Numai bine a trecut si campania electorala si algerile. Apropo de alegeri, am sa imi permit sa expun in acest post o parere subiectiva, pur personala, despre rezultatele acestor alegeri.

Partidul Social Democrat a castigat alegerile atat la nivel de municipiu, cat si la nivel de judet. Merita felicitati, indiferent ce metode de promovare au folosit in timpul campaniei. Partidul Democrat Liberal merita si el felicitat pentru rezultatele obtinute si pentru campania pe care a reusit sa o faca la aceste alegeri. Nu vreau insa sa fac nicio judecata de valoare asupra modului de desfasurare a campaniei si nici asupra partidului castigator al acestor alegeri. Consider ca mai important este sa observam slaba, aproape inexistenta cultura politica pe care o au iesenii. Iasul centru universitar, chiar cel mai bun din tara, a dovedit ca are locuitori, care nu sunt capabili si care sufera de imoralitate din cauza faptului ca nu au putut sa isi exercite unul din drepturile politice prevazute de Constitutie.

Bineinteles ca si absenteismul este o forma a participarii politice, dar el se manifesta in randul cetatenilor atunci cand acestia considera ca nu sunt reprezentati politic de niciun candidat. Dar pentru a putea participa prin absenteism la viata politica trebuie sa te identifici ideologic si doctrinar cu un anumit partid. Pentru acest lucru trebuie sa ai o anumita cultura politica, care dupa cum spuneam in Iasi, la fel ca in multe orase din Romania nu exista.

Iesenii, putini care au mers la vot, au facut-o pentru ca au fost platiti sa o faca, li s-au oferit tot felul de beneficii, mai mult sau mai putin consistente, ori unii dintre ei s-au prezentat la vot dintr-o obligatie care tine mai degraba de disciplina comunista ( si ma refer aici la majoritatea persoanelor de varsta a treia ), decat de moralitate si/sau cultura politica. Nu spun ca toti iesenii au iesit la vot din aceste motive enumerate mai sus, dar majoritatea asa au procedat.

Acuma ma intreb daca ar fi oare posibil ca si in Romania, la fel ca in alte state ( vezi Grecia, Olanda ), votul sa fie obligatoriu. Ar fi o participare politica 100%, dar nu se va garanta si cultura politica a cetatenilor. În Iasi, din acest punct de vedere lucrurile se afla la un stadiu paleolitic, care va mai dura cativa ani de acuma incolo. Poate administratia publica ar trebui sa faca niste proiecte aplicate macar in randul tinerilor, proiecte care sa incurajeze, formele de participare politica si acumulare de cunostinte politice. Sa speram ca acest lucru va fi al treisprezecelea lucrur pe langa celelalte 12 propuse de vechiul si noul primar al Iasului.

Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine!

Programul pentru Ziua Absolventului 2008

>>17.00 - Adunarea pentru marşul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

*Ceremonia va avea loc în amfiteatrul desemnat al fiecărei facultăţi

Cuvântul Domnilor Decani

>>17.30 - Marş pe traseul: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza ” B-dul Carol I - Fundaţie - Strada Gavriil Muzicescu - Piaţa Unirii - B-dul Ştefan cel Mare (Mitropolie)

**Precizare: vor fi trasee distincte pentru fiecare universitate

>>18.15 - Mitropolie-adunarea absolvenţilor

>>18.30 - Ceremonia religioasă de binecuvântare a absolvenţilor va fi ţinută de către

  • Reprezentantul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
  • Reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi

>>19.00 - Plecarea către Piaţa Palatului Culturii

>>19.15 - Deschiderea festivităţii

>>19.20 - Cuvântul Domnilor Rectori ai universităţilor ieşene participante

>>19.35 - Spectacol Capoeira “K-Noi”

>>19.45 - Cuvântul oficialităţilor locale

>>19.51 - Interpretare solo - Cosmin VAMAN – absolvent al Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza”

>>19.55 - Salutul reprezentanţilor absolvenţilor generaţiei 2008

>>20.05 - Concertul formaţiilor Nightlosers şi Iris

>>22.00 - Încheierea festivităţii „Ziua absolventului 2008”

* Amfiteatrul desemnat al fiecărei facultăţi

Facultatea de Biologie - Amfiteatrul B2

Facultatea de Chimie - Amfiteatrul ,,Petre Bogdan”

Facultatea de Drept - Amfiteatrul I.1-,,Paul Demetrescu”

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor - în faţa corpului B

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - Amfiteatrul Def. 1

Facultatea de Filosofie - Amfiteatrul ,,Mihail Kogalniceanu”

Facultatea de Fizică - Amfiteatrul IV.13-,,D. Hurmuzescu”

Facultatea de Geografie şi Geologie - Amfiteatrul B8

Facultatea de Informatică - Amfiteatrul C112 (sau în faţa corpului C)

Facultatea de Istorie - Amfiteatrul II. 6

Facultatea de Litere - Amfiteatrul P1

Facultatea de Matematică - Amfiteatrul II 4

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - Amfiteatrul D IV

Facultatea de Teologie Ortodoxă - Aula ,,Mihai Eminescu”

Facultatea de Teologie Romano-Catoloică - Amfiteatrul A14



via InfoStudenti UAIC

Ziua absolventului 2008

Absolvenţi, pe 22 veniţi la marş cu noi!

Duminică, 22 iunie a.c. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi împreună cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” organizează a doua ediţie a “Zilei absolventului”, un eveniment prin care tinerii ieșeni își serbează absolvirea studiilor universitare.

Peste 10.000 de absolvenţi sunt aşteptaţi să participe la cel mai aşteptat marş din studenţie. Marșul începe la ora 17.00 din fața Universității „Alexandru Ioan Cuza”, iar absolvenții, cu robe, steaguri și fluiere vor umple Iașul de veselie și bună dispoziție, coborând Copou, pentru a ajunge în Fundație, urmând strada Gavriil Muzicescu, Piața Unirii, Bulevardul Ștefan cel Mare și oprindu-se la Mitropolie pentru ceremonia religioasă de binecuvântare.

Distracția va continua în Piața Palatului Culturii, unde se va desfășura festivitatea de absolvire, cu numeroase oficialități și momente de destindere. ,,Ziua absolventului 2008” se va încheia spectaculos, cu un concert IRIS și NIGHT LOSERS, urmat de un foc de artificii care va lumina orașul studenției voastre.

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” te asteaptă să îmbraci tricoul ,,Absolvent 2008”, să porţi insigna care te reprezintă, să te distrezi, să te bucuri la ziua TA, Ziua Absolventului 2008.

Mai multe detalii despre eveniment pe www.uaic.ro.