09 May 2007

Marea provocare...

Astazi eram in sala de lectura a Bibliotecii de Filosofie din Iasi. Citeam Richard Rorty … de fapt ma chinuiam sa citesc Richard Rorty! Oricum nu are importanta.

Important este ca m-am gandit sa lansez o provocare pentru cei ce au curiozitatea sa imi citeasca blogul. Este vorba de un concurs de recunoastere a unor citate care se va desfasura timp de 2 saptamani!

Astfel, cel care va recunoaste citatul de mai jos (doar autorul), va avea dreptul ca, la randul sau, sa scrie el urmatorul citat din concurs (pentru a fi recunoscut).

Termen limita pentru ca un citat sa fie recunoscut : 2 zile. Daca in acest timp citatul nu va fi recunoscut, voi propune eu un altul!

Daca recunoasteti autorul citatelor lasati comment. La fel o sa procedeze si cel care il recunoaste si o sa propuna altul!

Sper sa va faca placere!

Primul citat este :

« Nu putem cunoaste nimic absolut, decat rasfrangandu-ne in noi insine! »


Avem un prim castigator, in persoana Ramonei. Astfel ea a propus ca urmatorul citat sa fie :

"Nimic nu e mai frumos decât adevărul, nici mai adevărat decât frumosul."

Al doilea citat, a fost si el recunoscut, dar ne pare rau ca, persoana respectiva, nu si-a dezvaluit numele! Anyway a lasat un alt citat care cred ca o sa va inchida (cel putin pe mine m-a mirat) . So ... al treilea citat este :

"the way I see it: if you want the rainbow, you have to put up with the rain..."



Inca un citat pe care l-a recunoscut Robert ca fiind al lui Dolly Parton. Robert a lasat un citat mai "special", iar eu simt nevoia sa mentionez ca de fapt nu este un citat ci o replica celebra dintr-un film! Asa ca va invit in continuare sa recunoasteti urmatoarea replica (sau citat - cum vreti sa ii spuneti) :

"Life is not the amount of breaths you take, it's the moments that take your breath away"

Spre surprinderea mea, citatul de mai sus a fost recunoscut imediat de doua persoane, in acelasi timp (persoane care nu si-au lasat si numele). Astfel, spre recunoastere, vor fi doua citate, in loc de unul. Cine recunoaste macar unul dintre ele, va avea dreptul sa posteze urmatorul citat:

1. "Lumea-i prea aproape de noi; devreme sau tarziu
Tot cumparand si cheltuind, ne risipim faptura:
Putin este al nostru din ce ne da Natura.
Ne-am indepartat inimile, ce castig pustiu! "


2. "Into the sky, to win or to die".




Autorul primului text este
William Wordsworth, recunoscut de Delia. Citatul propus de ea este :

"Doua fericiri consecutive pot echivala o catastrofa."

Imi pare rau ca au trecut cele doua zile si nimeni nu a recunoascut citatul de mai sus. Sunt astfel obligat sa pun eu un altul :



"Numai dupa invidia altora iti dai seama de propria ta valoare."

Ma bucur ca Ionut  (alias J03) a recunoscut citatul lui Tudor Musatescu. Ionut a lasat spre recunoastere urmatorul citat :

"Go back home and deserve the effort!"

07 May 2007

100% la Iasi cu Robert Turcescu!



Ieri am fost la o conferinta de presa ce se numea « Presa, caine de paza sau arma de santaj », organizata in cadru evenimentului FeStudis la care invitat special era domnul Robert Turcescu!

Acesta s-a adresat mai mult studentilor de la jurnalism (cu toate ca aceasta conferinta era adresata tuturor studentilor si a fost promovata in randul tuturor studentilor, nu doar in randul celor de la jurnalism), dand sfaturi si si spunand cum, cand si ce tre’ sa faca un student la jurnalism pentru a ajunge un jurnalist profesionist!

In principiu am fost impresionat de atitudinea foarte destinsa pe care a abordat-o domnul Turcescu, dandu-si jos sacoul , ramanand doar in camasa si stand printre studenti, si nu la acea catedra inalta, lasand parca la o parte aerul de superioritate profesionala!

Astfel ce am inteles eu din cuvantare au fost niste lucruri care cred ca au aplicabilitatea pentru toate meseriile! Sa ai un DEX in baie si un Dictionar de Sinonime, pe care sa le citesti atunci cand treci pe acolo. Sa nu dormai mai mult de 7 ore pe noapte, chiar daca in seara precedenta, student fiind ai mers la chef unde ai baut putin mai multa bere, pentru ca de maine e o noua zi in care te poti afirma, sa nu treaca o zi fara sa fi citit macar o pagina si fara sa fi scris macar o foaie A4. Sa stii sa mananci la timp si sa mananci bine, pentru ca un jurnalist adevarat trebuie sa fie sanatos!Lucruri interesante la care nu s-ar fi gandit aproape mai nimeni din cei aflati in sala si intr-o mare masura relevante!

Inca doua lucruri care mi-au ramas bine intiparite in minte :
1. Un jurnalist bun, este un jurnalist viu ! (adica un jurnalist bun este unul care mananca, care face fata stresului provocat din cauza meseriei etc.) ;
2. Daca maicata iti zice ca te iubeste ai face bine sa verifici asta (adica un jurnalist bun trebuie sa verifice absolut toate informatiile pe care le primeste).
Parerea mea ca frazele astea doua de mai sus sunt geniale, dar poate putin fortate pentru contextul social, politic, economic etc. in care ne aflam!

In general mi-a placut aceasta conferinta, dar parca domnul Turcescu prea le stia el pe toate si parca prea era el “tatal jurnalistilor” din Romania. Nu pun la indoiala nicio secunda calitatile lui profesionale, din contra chiar le admir, dar poate ar fi trebuit sa fie mai « bland » cu studentii prezenti in sala, cu toate ca in principiu cam avea dreptate cand zicea ca degeaba ai talent daca nu muncesti din greu. Si daca nu muncesti o sa fii un om pierdut in jurnalism!

Interesant, provocator, destins, amuzant, sigur pe el, dornic sa raspunda la intrebari, tente actoricesti pe alocuri, sunt doar cateva trasaturi care se identifica in comportamentul lui Robert Turcescu, comportament ce l-a afisat ieri la conferinta organizata in cadrul FeStudis!

Sincer cred ca evenimentele de genul celui prezentat mai sus sunt binevenite pentru studenti, si poate ar fi o idee, organizarea mai frecventa a acestora! Pana o sa aiba cineva o initiativa de genul asta, si pana la articolul urmator … s-auzim numai de bine!