28 April 2007

Scena politica vazuta de pe blog!

In timpul liber ce l-am avut zilele astea m-am uitat pe cateva bloguri, foarte interesante de altfel, pentru a vedea care e opinia unora dintre noi despre ceea ce se intampla la ora actuala pe scena politica din Romania!


Am vazut foarte multe commenturi in care oamenii isi dadeau cu parerea despre suspendarea lui Basescu! Parerile sunt impartite.
Din ceea ce am vazut diferite persoane sunt pro-Basescu, altele impotriva acestuia! E normal ca parerile sa fie diferite, si fiecare sa isi sustina punctual de vedere atata timp cat are argumente! Am vazut ca s-a scris despre popularitatea pe care o are Basescu, despre faptul ca aceasta ar fi o pseudo-popularitatea construita prin manipulare! Eu sunt de parere ca e absolut normal, sa folosesti tehnici de manipulare, de persuasiune daca esti un bun om politic, dar sa nu depasesti anumite limite!


Am vazut si afirmatii foarte dure in care Basescu era alungat, trimis acasa, la pescuit (
:)) ) sau in alte directii complet trasnite!


Nu vreau sa se inteleaga ca sunt vreun sustinator fanatic al domnului Basescu, dar cred ca ceea ce se intampla acum in politica din Romania nu e bine pentru noi! Nu trebuia sa se ajunga pana aici! Cred ca ar fi trebuit sa avem cateva momente de liniste! Odata intrati in Uniunea |European ar fi trebuit ca oamenii politici pe care i-am ales si cei care ne guverneaza sa fie preocupati de lucruri mai intelepte care sa fie in pentru a sprijini cetatenii! Dar mi se pare ca multi dintre politicieni au tacut si au « stat in bancal or » pana ce au vazut ca impreuna am reusit sa atingem obiectivul pe care ni l-am propus cu ceva ani in urma, acela de a adera la Uniune!


Dar romanasul nostru tot roman e, si daca tot am intrat de ce sa nu dam cu « nuca in perete » din prima! E o « figura frumoasa » treaba asta cu suspendarea, care a pornit de la biletele, deconspirari, demisii in masa etc. .


Sincer cred ca am gresit directia in care trebuie sa mergem!
Nu asa se obtin performantele domnilor! NU prin scandaluri infinite, NU prin demagogie,NU prin nepasare, NU prin prostie, NU prin secrete si interese! Cred ca mai degraba prin cooperare, prin intelegere, negociere si lucruri cu adevarat inteligente care sa fie in sprijinul cetatenilor!


Observ cu stupoare ca de cand cu aceste scandaluri, majoritatea oamenilor politici importanti apar pe TV si fac apel la populatie. Dar nimeni nu tine cont de populatie! Ca sa nu mai vorbim ca dupa suspendare toti liderii importanti de partide apar cu sondaje in care fiecare dintre ei se afla pe primul loc in preferintele electoratului!


Parerea mea e ca s-au facut greseli de toate partile, si Presedintele, si Guvernul, dar si Parlamentul! Cu riscul de a ma repeta o sa mai zic odata ca NU e normal ceea ce se intampla!


Bucurati-va fratilor de spectacolul de care aveti parte si pana la articolul urmator … s-auzim numai de bine !

27 April 2007

Sfanta "politichie"



Gata! M-am hotarat! Articol politic de data asta!

Basescu nu mai este presedinte, in urma celor 322 de voturi date de Parlament pentru suspendare! As vrea sa fiu scurt si la obiect :

1. Parlamentul Romaniei! S-au format niste coalitii foarte ciudate in Parlament pentru suspendarea presedintelui! S-au invocat de PSD niste motive foarte stupide si neintemeiate (incalcarea Constitutiei) , care au primit ulterior aviz negativ din partea Curtii Constitutionale! Dar circul politic care a inceput demult, a atins apogeul prin suspendarea lui Basescu! Oare cum vede Bruxelles-ul acest eveniment politic care este in Romania! Sincer nu cred ca prea bine! Cu toate ca teoretic, mai toti cercetatorii din domeniul politicului sustin ca atunci cand o natiune trece printr-o criza, acea natiune se dezvolta si capata un plus de maturitate si un punct in plus la capitolul « cultura politica »! Nu cred ca e valabil si pentru Romania acest lucru!

Una peste alta pentru cei interesati, acuma se poate observa foarte usor « cine este pentru cine » si cam cine se « invarte » dupa interese pe scena politica!

E adevarat ca nici presedintele Romaniei nu prea a dat dovada de tact si diplomatie in unele momente! Poate ar fi trebuit sa negocieze mai mult cu partidele politice, si poate ar fi trebuit sa fie putin mai dispus spre cooperare!


2.Guvernul Romaniei! In frunte cu domnul Tariceanu, Executivul a comis greseli dupa greseli! Cel care a dat tonul la comiterea de greseli a fost primul-ministru, care pe langa aceasta a mai dovada si de un egoism acut!

Prima data s-a opus datei de desfasurare a alegerilor europene (e normal, dar nu moral ca a facut acest lucru pentru ca era in joc functia lui – pentru ca in caz ca PNL – ul nu obtinea un scor foarte bun la alegerile pentru Parlamentul European, Tariceanu ar fi trebuit in mod normal sa isi dea demisia) ! A continuat apoi cu acuze ce se indreptau spre Presedintie, si care nu prea isi aveau rostul si nici temeiul necesar! A dat startul la nenumarate scandaluri si lovitura de gratie a fost scoaterea PD – ului de la guvernare! Si astfel s-a format un nou Guvern!

Apropo de Guvern! Nu vreau sa par prea critic dar se poate observa desul de usor, ca acest nou Guvern, pe langa faptul ca e format in jurul intereselor de afaceri, are in componenta sa cativa ministri destul de tineri care, dupa parerea mea nu au nici experienta si nici maturitatea necesara pentru a conduce un minister!

Curiozitatea mea este urmatoarea : Ce se va intampla daca la referendum Basescu va ocupa din nou fotoliul de presedinte? Si e o intrebare pe care vreau sa v-o adresez! Chiar mi-ar placea sa am un feedback din partea celor care imi citesc articolele!

Inca o intrebare! Ce sanse isi mai da un tanar student la Stiinte Politice, care ar dori eventual sa faca o cariera in acest domeniu, atunci cand vede ceea ce se intampla la ora actuala pe esichierul politic romanesc?

Bucurati-va de primavara frumoasa de care avem parte, si pana la articolul urmator … s-auzim numai de bine!

PS : Precizez ca imaginea de mai sus a aparut initial in ziarul "Jurnalul National" in data de 27 aprilie 2007!

22 April 2007

Preselectii : impresii, pareri (part 2)


Heh … in articolul trecut am promis ca voi reveni pe blog, tratand o chestiune politica de interes actual! Imi pare rau dar trebuie sa imi incalc promisiunea pentru ca ieri am primit o veste destul de proasta pe care trebuie sa o evidentiez acum!

Dupa cum bine stiti am fost la preselectii pentru Olimpiadele+Comunicarii! Ieri dupa-amiaza, dupa ce o zi intreaga am asteptat mailul cu echipele finaliste, am aflat ca din pacate echipa mea nu s-a calificat mai departe in finala! Am zis : Oke! Dar de ce , oare? Oricum nu o sa imi para rau nicio secunda ca am participat si nici nu vreau sa pun la indoiala calitatile juriului de care am avut parte (cu toate ca putin obiectivism nu le-ar strica)! Tot in acel mail erau si notele noastre in urma participarii la preselectii! Astfel punctajul pentru ideea creativa a campaniei a fost de 8.33 din 35 de puncte posibile! Cu alte cuvinte « cei 3 jurati », numai nu ne-au zis in fata ca suntem niste tampiti si ca « vai doamne le-am lezat sanatatea mintala »!

Vreau sa va asigur ca nu a fost deloc asa, pentru ca noi chiar am avut, si avem in continuare incredere in ideile noastre! Nu vreau sa critic juriul de la Olimpiadele Comunicarii, dar hai sa fim seriosi si realisti catusi de putin! Nu poti sa iti bati efectiv joc de niste oameni care au muncit mai bine de o luna si si-au luat treaba in serios, au renuntat la multe activitati, mai importante poate, decat Olimpiadele Comunicarii, dandu-le niste note care, dupa parerea mea au fost date dupa bunul lor plac, luand in considerare foarte putin cred, vreun principiu sau vreo tehnica care tine de domeniul advertisingului!

Asta, deoarece, asa cum zicea si Michael Newman in cartea sa « Salturi creative », atunci cand faci o campanie publicitara, nu o faci sa iti placa tie, ci o faci sa ii placa publicului, sa prinda la public, pentru ca acesta sa obtina un reward de pe urma contactului pe care la avut cu campania respectiva!Dar se pare ca cei 3 membri ai juriului de la board-ul 2 a preselectiilor nu prea au luat aceasta in considerare!

Tot pe aceasta cale as vrea sa « multumesc » domnului Mihai Coliban si domnisoarei (sau doamnei) Alexandra Tanjala pentru « atentia deosebita » si feedback-ul « nemaipomenit » de care au dat dovada in timpul prezentarii! Poate eu m-am inselat in aceste privinte, asa ca astept critici, sau explicatii mai concrete asupra interviului de la preselectii, din partea oamenilor ce au competenta necesara in aceasta speta!

In orice caz, asa cum am mai spus, nu imi pare deloc rau pentru participarea la Olimpiadele+Comunicarii (chiar daca a fost relativ scurta) ci din contra o iau ca pe o experienta, placuta, utila si constructiva, numai ca, atunci cand ai incredere in tine se gaseste cineva sa iti « taie elanul » si sa te faca sa te simti cel mai idiot om! Dar sa stiti ca nu e cazul meu pentru ca asa cum zicea o colega de-a mea caruia ii multumesc pentru tot ce a facut pentru echipa Funky Ties (asa cum le multumesc tuturor membrilor din echipa) daca un om te scoate afara pe usa, eu intru inapoi pe geam!

Vreau de asemenea sa felicit echipele care au ajuns in finala si sa le urez multa bafta in continuare, si sa imi cer scuze daca am fost prea critic sau prea incisiv in acest articol!

Acestea fiind zise eu va urez sa aveti parte de lucruri fumoase, multa incredere in voi si … pana la articolul urmator … s-auzim numai de bine!