25 July 2008

Primar pe hi5...

In aceasta seara vreau sa scriu despre primarul proaspat reales al Constantei, Radu Mazare. Mai nou, am aflat ca domnul Mazare are cont pe hi5, acolo unde a postat foarte multe fotografii care il surprindeau pe controversatul primar in diferite ipostaze.

Marea majoritate a oamenilor, cunosc spiritul exotic al primarului constantean, care detine tot felul de automobile de epoca, sau de colectie, si tot timpul cand are ocazia practica tot felul de sporturi extreme. Cu toate acestea Radu Mazare este la al treilea mandat la Primaria Constanta. Constantenii il iubesc asa cum este pe Radu Mazare, chiar daca acesta este considerat ca fiind excentric, exotic, "golanas" sau mai stiu eu cum. In acelasi timp Radu are grija de prosperul oras, si se preocupa de el ajutand in aceeasi masura si pe cei batrani si pe cei tineri prin iesirile populiste pe care le are uneori prin orasul de la malul marii.

Totodata Radu Mazare declara la un moment dat ca este un inflacarat al internetului si al discutiilor pe messenger. Foarte interesant! Cu tot cu hi5, si cu blog, si cu ID de mess, si cu disctuii virtuale Radu Mazare cred ca o sa mai ramana primarul Constantei inca vreo 8 ani, indiferent de formatiunea politica din care va face parte. Radu Mazare este un model atipic de primar, si probabil asa va ramane tot timpul

Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine!

24 July 2008

Tribut frumoasei studentii la Cuza


Ma uitam cu placere la filmuletul facut de Cosmin despre admiterea la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Ascultand frumoasele comentarii facute atat de Cosmin, cat si de unele cadre didactice, am inceput sa ma gandesc ca si proaspat absolvent, la ce a insemnat pentru mine prima universitate din Romania. O sa imi exprim astfel cateva idei in acest sens.

Cand am ajuns prima oara in Iasi, incercand sa imi dau seama despre ceea ce inseamna studentie, si mai cu seama "studentia la Cuza", am ramas profund impresionat si emotionat de ceea ce vedeam si simteam in jurul meu. Imi aduc aminte cu drag de primul curs pe bancile amfiteatrului II.8 al Facultatii de Filosofie. Era un curs de logica si interpretare, pe care il sustinea cu mult pathos domnul profesor Ceausu.

Ma simteam inconjurat peste tot de un spirit academic, tineresc, un spirit de libertate pe care cu greu il voi uita. Pentru mine universitatea aceasta a fost ca o a doua familie, din sanul careia nu am plecat si nu o sa plec probabil niciodata, chiar daca sunt proaspat absolvent al studiilor de licenta. Universitatea m-a invatat sa iubesc, sa admir, sa pretuiesc, sa traiesc, si sa simt gustul vietii din plin.

Imi aduc cu drag aminte cand in primul an de facultate incercam sa descopar buchiile filosofiei si alte stiintei politicului, alaturi de minunatii mei colegi, impreuna cu care m-am distrat, am ras, am plans, am trecut prin sesiuni de examene. Aproximativ majoritatea lucrurilor frumoase din viata mea se leaga intr-un fel sau altul de faptul ca am fost "student la Cuza".

Aceasta universitate m-a fascinat in mod constant pe tot parcursul vietii mele de student, si totodata mi-a influentat pozitiv trairile si fiintarea mea pe acest pamant. Voi ramane recunoscator pe viata acestei minunate universitati de care imi voi aminti cu imensa dragoste. Daca ar fi sa pot opri timpul in loc l-as opri la vremea studentiei mele, care ce-i drept inca nu s-a terminat, dar a luat o alta forma.

As incheia aceasta trecere scurta in revista a amintirilor legate de studentia mea, afirmand ca a fi student la Cuza este cea mai importanta traire, traire pe care cu greu o poti uita sau neglija.

22 July 2008

Studenti de cumetrie...

In ultimele saptamani am fost prins in febra admiterii la masterat si la studiile de licenta. Mare mi-a fost mirarea atunci cand am vazut cat de mare este "gradina Domnului" si cat de multi studenti sau viitori studenti au "sarit gardul".

Este drept ca in Romania de astazi, precum in aproximativ toata Europa, universitatile nu mai sunt unele elitiste ( cu exceptia catorva din Marea Britanie si a institutelor de cercetare specializate ), ci sunt universitati de masa, sau fabrici de bani ce au la baza diverse inginerii financiare. Cu toate acestea calitatea invatamantului, nu poate fi considerata proasta. Este o calitate care asigura unora macar un fundament atat teoretic cat si parctic care sa iti permita sa incerci macar sa te descuri in viata dupa ce termini o facultate. Cu toate acestea pentru mine apare o mare dilema. Cum este posibil ca unii absolventi sa nu stie ce fel de studii au terminat. De licenta, sau de master? Aici intervine mirarea de care vorbeam la inceputul articolului.

Intrebare pusa unui absolvent : Ce fel de studii ati terminat? De licenta, sau de master?
Raspunsul absolventului : Eu am terminat facultatea!!!Ce sunt alea studii de licenta???

Am ramas fara cuvinte! Cum poti sa termini 3 sau 4 ani de studii universitate si sa nu stii ca ai facut studii de licenta??? Mie mi se pare penibil! E catastrofal! Pentru ce ai mai batut bancile facultatii ( daca intradevar le-ai batut ) pana acum? La ce s-au chinuit ( sau nu ) parintii tai, ca sa te tina pe tine in facultate si tu sa nu stii ce fel de studii ai terminat? Intrebari care te lasa fara replica!

O alta situatie, pe care am avut ocazia sa o intalnesc atunci cand am pus o intrebare unei tinere eleve, proaspat trecuta de BAC.

Intrebarea : Buna! La ce facultate te-ai inscris?
Raspuns : La Relatii Internationale si Studii Europene (RISE) si la Biologie!
Intrebare again: Da de ce te-ai inscris la aceste doua, pentru ca domeniile sunt cam diferite???
Raspuns: Poi...imi place la RISE.
Intrebare: De ce crezi ca iti place? Stii ce se studiaza?
Raspuns: Nu dar dupa nume suna foarte frumos si cred ca e de viitor.
Intrebare: Si la Biologie?
Raspuns: Nu stiu, ca sa fiu sigura ca intru undeva!

Oke! Se pare deci ca avem o problema! Ceva nu se leaga! Atata timp cat te inscrii la o facultate la care habar nu ai ce se studiaza, dar vrei sa o faci doar pentru ca are un nume frumos si crezi ca e de viitor, nu cred ca este tocmai un lucru bun pentru societatea romaneasca, ca sa nu mai vorbim despre sistemul de invatamant.

Insa mai dur este ca, personal cred ca acesta este doar inceputul. In scurt timp, vom ramane si fara acesti oameni usor "dezorientati", pentru ca probabil majoritatea dintre ei vor prefera sa mearga la studiu in straintate, pentru ca sunt cam aceleasi preturi de scolarizare. Unde vom ajunge cu toate acestea? Este o intrebare la care sincer sa fiu nu gasesc niciun raspuns valid in acest moment!

Pana la articolul urmator...s-auzim numai de bine!