22 July 2008

Studenti de cumetrie...

In ultimele saptamani am fost prins in febra admiterii la masterat si la studiile de licenta. Mare mi-a fost mirarea atunci cand am vazut cat de mare este "gradina Domnului" si cat de multi studenti sau viitori studenti au "sarit gardul".

Este drept ca in Romania de astazi, precum in aproximativ toata Europa, universitatile nu mai sunt unele elitiste ( cu exceptia catorva din Marea Britanie si a institutelor de cercetare specializate ), ci sunt universitati de masa, sau fabrici de bani ce au la baza diverse inginerii financiare. Cu toate acestea calitatea invatamantului, nu poate fi considerata proasta. Este o calitate care asigura unora macar un fundament atat teoretic cat si parctic care sa iti permita sa incerci macar sa te descuri in viata dupa ce termini o facultate. Cu toate acestea pentru mine apare o mare dilema. Cum este posibil ca unii absolventi sa nu stie ce fel de studii au terminat. De licenta, sau de master? Aici intervine mirarea de care vorbeam la inceputul articolului.

Intrebare pusa unui absolvent : Ce fel de studii ati terminat? De licenta, sau de master?
Raspunsul absolventului : Eu am terminat facultatea!!!Ce sunt alea studii de licenta???

Am ramas fara cuvinte! Cum poti sa termini 3 sau 4 ani de studii universitate si sa nu stii ca ai facut studii de licenta??? Mie mi se pare penibil! E catastrofal! Pentru ce ai mai batut bancile facultatii ( daca intradevar le-ai batut ) pana acum? La ce s-au chinuit ( sau nu ) parintii tai, ca sa te tina pe tine in facultate si tu sa nu stii ce fel de studii ai terminat? Intrebari care te lasa fara replica!

O alta situatie, pe care am avut ocazia sa o intalnesc atunci cand am pus o intrebare unei tinere eleve, proaspat trecuta de BAC.

Intrebarea : Buna! La ce facultate te-ai inscris?
Raspuns : La Relatii Internationale si Studii Europene (RISE) si la Biologie!
Intrebare again: Da de ce te-ai inscris la aceste doua, pentru ca domeniile sunt cam diferite???
Raspuns: Poi...imi place la RISE.
Intrebare: De ce crezi ca iti place? Stii ce se studiaza?
Raspuns: Nu dar dupa nume suna foarte frumos si cred ca e de viitor.
Intrebare: Si la Biologie?
Raspuns: Nu stiu, ca sa fiu sigura ca intru undeva!

Oke! Se pare deci ca avem o problema! Ceva nu se leaga! Atata timp cat te inscrii la o facultate la care habar nu ai ce se studiaza, dar vrei sa o faci doar pentru ca are un nume frumos si crezi ca e de viitor, nu cred ca este tocmai un lucru bun pentru societatea romaneasca, ca sa nu mai vorbim despre sistemul de invatamant.

Insa mai dur este ca, personal cred ca acesta este doar inceputul. In scurt timp, vom ramane si fara acesti oameni usor "dezorientati", pentru ca probabil majoritatea dintre ei vor prefera sa mearga la studiu in straintate, pentru ca sunt cam aceleasi preturi de scolarizare. Unde vom ajunge cu toate acestea? Este o intrebare la care sincer sa fiu nu gasesc niciun raspuns valid in acest moment!

Pana la articolul urmator...s-auzim numai de bine!

8 comments:

Tomis said...

Stai linistit, vina ca studentii nu stiu ca fac studii de licenta este in intregime a profesorilor si a sistemului de invatamant, nicidecum a altcuiva. Nu ma refer doar la cazul descris de tine, mai stiu eu cateva, voi vorbi un pic la cadrul general.

Sa explic.

1. De unde ar trebui sa afle ca ei fac studii de licenta? Care ar fi prima sursa? Profesorii? Secretariatul? Nu exista nici o sursa de unde sa afli TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE FACULTATE, nici macar acel ghid al facultatilor si nici cineva care sa te informeze.
Toate chestiile pe care le afli sunt prin noroc, de la alti studenti sau cautare din proprie initiativa.

2. Numai eu stiu cat am cautat sa gasesc ca echivalentul englez al studiilor de licenta este acel 'Bachelor of Science' (BS), iar eu eram interesat, ce sa zic de altii care nu au interesul si intr-o zi cand sunt intrebati nu au de unde sa stie.

3. Sunt foarte putine facultati la Cuza care au un site cat de cat decent, eu am terminat informatica si am avut noroc ca acolo gaseam resurse si am vazut acolo termenul de "studii de licenta" (desi nu era deloc pus in evidenta, dar in fine) pentru ca altfel eram in situatia de a intui ce inseamna.
Mi-e groaza sa ma gandesc cum este la altii.

Sigur, ai sa spui ca atunci cand s-a inscris la facultate era pe toate listele acea expresie, dar dupa 3-4 ani este explicabila amnezia.


Deci, pe scurt, exista o lipsa crasa de informare a noilor studenti pe principiul ca ei "ar trebui sa stie" sau ca "am spus la 10 oameni, inseamna ca afla restul".
Nu exista un numar clar de surse care sa explice de la A la Z, ca la prosti, tot ce are nevoie studentul sa stie despre institutia in care isi petrece 3-4-5-6 ani din viata.
Asta este cauza, efectul l-ai descris tu, dar mirarea ta este (sincer) nefondata. Degetul trebuie sa il arati spre cei responsabili, nu spre victime. Este adevarat ca multi numai "studenti" nu se pot numi, dar cand anumite simptome se manifesta la mai mult de 50% dintre ei atunci este clar ca ceva este putred.

Iar la faza cu "m-am inscris aici pentru ca suna bine" vina este a sistemului preuniversitar, gaunos pana la maduva, pe care eu l-as distruge si l-ar reconstrui din temelii, dar asta e viata, nu pot sa fac cum vreau eu, iar cine ajunge acolo sus nu are suficient sange in instalatie sa faca ceea ce trebuie.
Dau ca exemplu clar pe Adomnitei care s-a gandit ca daca face niste mici schimbari o sa fie totul mai bine, lucru complet gresit.
Intreg sistemul trebuie refacut, este nevoie de o schimbare majora. Am zis.

pe.se. E ultima data cand mai postez pe un blog cand nu sunt lasat sa pun comentarii doar cu nume si adresa. Chiar n-am chef sa ma loghez cu contul de google. Altii cu mai multa rabdare sa isi expuna parerile.

Unknown said...

@tomita: In mare parte dunt de acord cu tine in ceea ce priveste starea precara a sistemului de invatamant romanesc, atat cel universitar cat mai ales cel preuniversitar. Cu toate acestea insa, studentii, cel putin cei de la Cuza pe care ii cunosc foarte bine, au numeroase surse de informare, pe care ei insa nu le acceseaza. Oricum, in aceasta situatie nu putem da vina numai pe studenti, sau pe X sau Y. Este o vina generala, care este greu de apreciat.

Multumesc pentru comentariu.

Tomis said...
This comment has been removed by the author.
Tomis said...

De curiozitate, da-mi te rog niste exemple de surse de informare pt studentii de la Cuza (daca sunt puse in evidenta noilor studenti cu atat mai bine).
Fara nici o ironie am scris aceasta rugaminte.

Unknown said...

Biroul de Informare pt Studenti! adresa de mail : infostudenti@gmail.com.

adresa de mess : infostudenti_uaic@yahoo.com

In afara de asta, mai sunt materialele informative care se distribuie, ghidurile studentului si asa mai departe. Sunt doar cateva exemple.

jurnalismmedical said...

Mai exista regulamente pe site-ul universitatii pe care poti sa le citesti. Am fost foarte mirata anul trecut cand o studenta din anul 4 (?!) nu stia sa completeze o cerere la secretariat, incat se mira toata lumea de acolo cum a ajuns pana in anul patru. Cunosc studenti de la Facultatea de Litere care nu stiu sa scrie, nu stiu unde se pune cratima, virgula etc. In alta ordine de iei, sunt alte universitati "mai" elitiste. Mergi in Cluj si ai sa te convingi. In toate cele trei mari centre universitare, Cluj, Timisoara si Bucuresti, si chiar si chiar in altele mai mici, admiterea la masterat se face pe baza de concurs, care consta ori in sustinerea unui proiect de cercetare, ori intr-un interviu de motivatie, sau chiar ambele probe. Stiu ca anul trecut la Universitatea Bucuresti, pentru admiterea la studii de licenta la stiinte politice se cerea sa completezi o foaie cu niste intrebari, era ca si un interviu de motivatie. Doreau sa evite tocmai aceasta situatie: "dau aici pentru ca suna bine".
Azi ii tot explicam unei colege ca s-a afisat doar pentru studii de licenta, nu si pentru studii de masterat si: "Ce-s alea studii de licenta?". Ea a terminat anul acesta Litere. Macar dupa cum suna ar trebui sa-ti dai seama cam ce ar putea sa insemne "studii de licenta".

jurnalismmedical said...

*ca s-au afisat rezultatele doar...
*nu si pentru studii de masterat si ea m-a intrebat...

Imi cer scuze pentru greseli.

Unknown said...

@atudenta: in mare parte ai dreptate. Dar cu permisiunea ta as vrea sa te contrazic, spunandu-ti ca daca in cluj sau timisoara sau bucuresti se da examen de admitere la master asta nu inseamna ca sunt neaparat elitiste. Cand am folosit la elitist m-a referit mai mult la partea ce tine de activitatea academica. adica nu intra oricine la facultate si nu o termina oricine.
cu toate acestea Iasi ramane cel mai bun centru universitar din Romania, conform ultimelor statistici si rapoarte. In orice caz e grav ca avem parte de lucruri de genul asta in mediul unviersitar academic.