07 May 2007

100% la Iasi cu Robert Turcescu!Ieri am fost la o conferinta de presa ce se numea « Presa, caine de paza sau arma de santaj », organizata in cadru evenimentului FeStudis la care invitat special era domnul Robert Turcescu!

Acesta s-a adresat mai mult studentilor de la jurnalism (cu toate ca aceasta conferinta era adresata tuturor studentilor si a fost promovata in randul tuturor studentilor, nu doar in randul celor de la jurnalism), dand sfaturi si si spunand cum, cand si ce tre’ sa faca un student la jurnalism pentru a ajunge un jurnalist profesionist!

In principiu am fost impresionat de atitudinea foarte destinsa pe care a abordat-o domnul Turcescu, dandu-si jos sacoul , ramanand doar in camasa si stand printre studenti, si nu la acea catedra inalta, lasand parca la o parte aerul de superioritate profesionala!

Astfel ce am inteles eu din cuvantare au fost niste lucruri care cred ca au aplicabilitatea pentru toate meseriile! Sa ai un DEX in baie si un Dictionar de Sinonime, pe care sa le citesti atunci cand treci pe acolo. Sa nu dormai mai mult de 7 ore pe noapte, chiar daca in seara precedenta, student fiind ai mers la chef unde ai baut putin mai multa bere, pentru ca de maine e o noua zi in care te poti afirma, sa nu treaca o zi fara sa fi citit macar o pagina si fara sa fi scris macar o foaie A4. Sa stii sa mananci la timp si sa mananci bine, pentru ca un jurnalist adevarat trebuie sa fie sanatos!Lucruri interesante la care nu s-ar fi gandit aproape mai nimeni din cei aflati in sala si intr-o mare masura relevante!

Inca doua lucruri care mi-au ramas bine intiparite in minte :
1. Un jurnalist bun, este un jurnalist viu ! (adica un jurnalist bun este unul care mananca, care face fata stresului provocat din cauza meseriei etc.) ;
2. Daca maicata iti zice ca te iubeste ai face bine sa verifici asta (adica un jurnalist bun trebuie sa verifice absolut toate informatiile pe care le primeste).
Parerea mea ca frazele astea doua de mai sus sunt geniale, dar poate putin fortate pentru contextul social, politic, economic etc. in care ne aflam!

In general mi-a placut aceasta conferinta, dar parca domnul Turcescu prea le stia el pe toate si parca prea era el “tatal jurnalistilor” din Romania. Nu pun la indoiala nicio secunda calitatile lui profesionale, din contra chiar le admir, dar poate ar fi trebuit sa fie mai « bland » cu studentii prezenti in sala, cu toate ca in principiu cam avea dreptate cand zicea ca degeaba ai talent daca nu muncesti din greu. Si daca nu muncesti o sa fii un om pierdut in jurnalism!

Interesant, provocator, destins, amuzant, sigur pe el, dornic sa raspunda la intrebari, tente actoricesti pe alocuri, sunt doar cateva trasaturi care se identifica in comportamentul lui Robert Turcescu, comportament ce l-a afisat ieri la conferinta organizata in cadrul FeStudis!

Sincer cred ca evenimentele de genul celui prezentat mai sus sunt binevenite pentru studenti, si poate ar fi o idee, organizarea mai frecventa a acestora! Pana o sa aiba cineva o initiativa de genul asta, si pana la articolul urmator … s-auzim numai de bine!

No comments: