18 June 2008

Exista societate civila in Romania?

Multi dintre noi se intreaba daca in Romania exista astazi o societate civila desavarsita. Parerile sunt impartite. Imediat dupa revolutie, clasa intelectuala românească, a incercat o tentativa de solidaritate cu clasa muncitoare, dar acest lucru s-a sfarsit rapid odata cu "Mineriada". Mai mult decat atat, foarte multi dintre intelectualii romani care ar fi putut impulsiona conturararea societatii civile romane, erau plecati in exil, prin marile capitale ale Europei.

Cu toate aceste, forma relativ rudimentara a societatii civile si-a spus cuvantul inainte de algerile din 1996. Emil Constantinescu era un produs al societatii civile, societate care l-a ajutat sa preia puterea politica, incercand sa bage in ceata esenta ce ramasese in urma comunismului, si anume liderul fostului FSN Ion Iliescu. Pacat insa ca in acea perioada, cand trebuia sa se insiste mai mult pe elementele ce trebuiau sa inradacineze definitv o clasa a miscarii non - guvernamentale condusa si obladuita de "marii intelectuali romani", societatea civila, cu tot ce continea aceasta mai bun sau mai rau s-a molesit de tot.

Unii oameni de cultura isi exprima proasta parere ( parere careia ma raliez si eu ), despre faptul ca societatea civila din Romania de astazi nu atinge niste standarde, pe care ar trebui sa le atinga dupa 18 ani de cand, cica traim in capitalism. Este dureros atunci cand ne gandim ca probabil Adrian Copilul Minune, probabil ar strange mai multi oameni in Piata Universitatii, pentru un concert de manele, decat daca ar trebui sa vina la un discurs tinut de Adrian Paul Iliescu, Cristian Preda, Stelian Tanase sau Mircea Dinescu sau alti intelectuali cu renume din Romania.

Ne intrebam cu stupoare daca mai exista societate civila in Romania, si nu prea reusim sa dam raspunsuri argumentate. Va invit sa incercati sa raspundeti. Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine.

No comments: