17 June 2008

Cultura si participare politica ... la Iasi!

Dupa o lunga perioada de stat pe tusa, fara a juca te terenul blogosferei autohtone, m-am hotarat sa revin. Numai bine a trecut si campania electorala si algerile. Apropo de alegeri, am sa imi permit sa expun in acest post o parere subiectiva, pur personala, despre rezultatele acestor alegeri.

Partidul Social Democrat a castigat alegerile atat la nivel de municipiu, cat si la nivel de judet. Merita felicitati, indiferent ce metode de promovare au folosit in timpul campaniei. Partidul Democrat Liberal merita si el felicitat pentru rezultatele obtinute si pentru campania pe care a reusit sa o faca la aceste alegeri. Nu vreau insa sa fac nicio judecata de valoare asupra modului de desfasurare a campaniei si nici asupra partidului castigator al acestor alegeri. Consider ca mai important este sa observam slaba, aproape inexistenta cultura politica pe care o au iesenii. Iasul centru universitar, chiar cel mai bun din tara, a dovedit ca are locuitori, care nu sunt capabili si care sufera de imoralitate din cauza faptului ca nu au putut sa isi exercite unul din drepturile politice prevazute de Constitutie.

Bineinteles ca si absenteismul este o forma a participarii politice, dar el se manifesta in randul cetatenilor atunci cand acestia considera ca nu sunt reprezentati politic de niciun candidat. Dar pentru a putea participa prin absenteism la viata politica trebuie sa te identifici ideologic si doctrinar cu un anumit partid. Pentru acest lucru trebuie sa ai o anumita cultura politica, care dupa cum spuneam in Iasi, la fel ca in multe orase din Romania nu exista.

Iesenii, putini care au mers la vot, au facut-o pentru ca au fost platiti sa o faca, li s-au oferit tot felul de beneficii, mai mult sau mai putin consistente, ori unii dintre ei s-au prezentat la vot dintr-o obligatie care tine mai degraba de disciplina comunista ( si ma refer aici la majoritatea persoanelor de varsta a treia ), decat de moralitate si/sau cultura politica. Nu spun ca toti iesenii au iesit la vot din aceste motive enumerate mai sus, dar majoritatea asa au procedat.

Acuma ma intreb daca ar fi oare posibil ca si in Romania, la fel ca in alte state ( vezi Grecia, Olanda ), votul sa fie obligatoriu. Ar fi o participare politica 100%, dar nu se va garanta si cultura politica a cetatenilor. În Iasi, din acest punct de vedere lucrurile se afla la un stadiu paleolitic, care va mai dura cativa ani de acuma incolo. Poate administratia publica ar trebui sa faca niste proiecte aplicate macar in randul tinerilor, proiecte care sa incurajeze, formele de participare politica si acumulare de cunostinte politice. Sa speram ca acest lucru va fi al treisprezecelea lucrur pe langa celelalte 12 propuse de vechiul si noul primar al Iasului.

Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine!

No comments: