07 August 2008

Blocul fara de lift...

Anul 2008. Undeva in Iasi, in cartierul Dacia-Zimbru, am vazut un lucru care m-a lasat fara cuvinte. Un bloc de 8 etaje (nu de 4), nu are lift, cu toate ca exista un spatiu pentru lift, dar constructorul, nu a mai vrut sa monteze si liftul, pentru ca au existat ceva probleme finaciare.
Astfel de ani de zile, locatarii acelui blod urca zilnic sute de trepte ( in special cei care locuiesc la etajul 8). Personal mi s-a parut mai mult decat sinistru acel bloc si acel loc facut pentru lift, dar care nu are un lift, si care este inchis cu niste gratii. Absolut sinstru. O sa va las sa urmariti niste poze facute in acel bloc. Enjoy:P




3 comments:

garzanti said...

Te miri degeaba sunt mai multe blocuri fara lift in Iasi, in Nicolina, la capat Pacurari, Alexandru la H1 vis-a-vis de Minerva. Sunt in general blocuri finalizate in perioada '90-'92 si in haosul din acea perioada nu au mai fost montate, unele au fost furate atunci, altele efectiv nu au mai fost aduse de constructor, fiecare are povestea lui.

Problema este ca un lift costa destul de mult, intre 20 si 30 de mii de euro, costul liftului, trnasportul si manopera de instalare. Si nu prea sunt lifturi economice in momentul asta pe piata, pentru ca pe langa aceste scari fara lift sunt foarte multe care trebuie schimbate, pentru ca oamenii sa isi poate permita ar trebui un lift "Logan" :) care sa coste intre 10 si 15 mii de euro maxim cu tot cu manopera.

Aici parerea mea ca ar trebuie sa se implice si autoritatile locale, in speta primaria. De exemplu cu banii care se aloca intr-un an echipei local de fotbal se pot rezolva toate blocurile fara lift din oras + modernizari la lifturile deja existente care necesita schimb urgent din motive de securitate.

Asa ca asta e... traiasca Poli!

Alex Ciobanu said...

Asa este garzanti. Eu m-am mirat pentru ca nu am mai vazut pana acum in Iasi asa ceva. Sunt perfect de acord ca primaria ar putea sa se implice inntr-un proiect din acesta care sa vizeze dotarea cu lift a blocurilor de peste 4 etaje care nu se bucura de acest lucru.

garzanti said...

In general la primarie nu se vad problemele astea si nici oamenii nu se duc sa ceara pentru ca s-au obisnuit asa. O alta problema o reprezinta faptul ca blocurilea astea sunt condominii si orice decizie implica toti proprietarii. De ex sa zicem ca o autoritate totusi decide sa aloce niste bani, ei vor cere si efortul financiar al oamenilor care locuiesc acolo macar la nivel simbolic, cand se intruneste comitetul de administratie al condominiumului cei de la etajul 1, 2, 3 nu sunt de acord sa cotizeze desi e bun comun ei motivand ca ei nu au nevoie si tot asa.

Problema este destul de complicata si nu se va rezolva pe termen scurt, plus ca pt a ajute de la primarie cu un lift de ex, ceea ce este un cost destul de mare are impact asupra 20-40 familii deci maxim 200 de oameni din care vreo 100 au drept de vot sa zicem si se prezinta la vot vreo 30. O echipa in divizia A atinge orgoliul a mii de oameni insa :)