07 August 2008

Iasul - capitala verde europeana a anului?

Iasul poate participa la un eveniment european, care va decide ce oras poate indeplini rolul de capitala verde europeana. Criteriul de selectie va fi numarul de locuritoi, si anume fiecare oras care se inscrie trebuie sa aiba peste 200.000 de locuitori. Dosarul de participare va fi facut si trimis de catre autoritatile locale pana la 1 octombrie a.c.

Ce sanse are Iasul sa devina capitala verde europeana? Personal consider ca aproape niciuna, pentru ca trebuie sa recunoastem ca Iasul nu se bucura de destul de multe parcuri si spatii verzi, in general. Nu ma refer aici la parculetele din apropiere blocurilor unde sunt 6-7 copaci, inca vreo 5 boscheti si gata asta e parcul. Iasul, daca stam si ne gandim un pic, are doar doua parcuri (parcuri-in adevaratul sens al cuvantului), Parcul Copou si Parcul Expozitiei, cel de langa Stadionul Emil Alexandrescu. Aici mai intervine o problema, si anume cum sunt acestea gestionate si amenajate de catre autoritati. De exemplu Parcul Copou, unul din cele mai frumoase parcuri nationale cred, nu mai are nimic special, si nu mai are stralucrirea pe care o avea altadata. Parcul Expozitiei la fel ca intotdeauna cu exceptia unor locuri de joaca pentru copii.

In conditiile acestea, nu cred ca Iasul va deveni in scurt timp capitala verde europeana. Nu prea are cu ce sa devina, pentru ca Iasul nu prea este verde, cu exceptia zonei Copou. Dar poate cine stie?... autoritatile locale, vor impaduri jumatate din Iasi in 2-3 luni si va putea participa cu succes la acest eveniment european.

Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine!

No comments: