19 July 2008

Capitalism de petrecere...

Acest articol se vrea a fi unul obiectiv, nepartinitor vreunui partid politic din Romania, ci partinitor anumitor doctrine si ideologii consacrate la nivel teoretic de-a lungul istoriei politice moderne.

Observ ca in Romania, majoritatea partidelor politice se declara ca fiind de dreapta. Or, aceleasi partide duc politici eronate preponderent de stanga. Suna paradoxal, ca in societatea de consum romaneasca caracteristica celor 18 ani de asa-zis capitalism, sa observam aceleasi lucruri.
Daca cugetam insa asupra acestei probleme, ne vom da seama ca este normal. In tranzitia catre o democratie consolidata, stadiu pe care inca nu l-am atins si pe care probabil nu il vom atinge nici in urmatorii 10 ani, societatea romaneasca a avut mult de suferit, si inca mai sufera. Avem in continuare categorii de persoane care necesita nevoia de incluziune sociala, avem in continuare parte de aceeasi tarani, aproape "saraci - lipiti pamantului", si avem in continuare acea categorie de politicieni corupti, care urmaresc doar interesul propriu sau pe cel al partidului, in niciun caz pe cel al cetateanului; avem deasemeni o practica constitutionala exagerat de proasta, si ATENTIE inca NU avem o teorie constitutionala care sa preceada practica.
Acest liberalism democratic romanesc nu face nimic altceva decat sa adanceasca aceste discrepante. Practic, in Romania capitalismul a fost inteles total eronat. Acest "capitalism de petrecere" nu a facut nimic altceva decat sa genereze doua lumi in societatea romaneasca, si anume: lumea celor care au prea multa bunastare si lumea celor care nu au nimic sau au prea putin.

Nu vrea sa exagerez, nici sa generalizez, pentru ca exista si o sensibila patura sociala de "mijloc" ca sa zic asa, dar aceasta este destul de relativa. De aceea cred ca in Romania ar trebui sa existe o stanga puternica, reformata care sa guverneze prin politici moderne caracterisitce social-democratiei. Romania are nevoie de guvernarea de stanga inca cel putin 10 ani pentru a-si putea rezolva problemele si acele discreptante majore pe care le-am amintit mai sus.
Cand am folosit stanga nu m-am referit la PSD, iar cand am folosit dreapta nu m-am referit la PD-L sau PNL sau la alte partide.
Cu toate ca sunt adeptul democratiei-liberale care cred ca are o ideologie care ofera cel mai bun regim politici si forma de guvernamant, consider ca Romania inca nu este pregatita pentru asa ceva, asa cum aratam in randurile de mai sus.

Ideile acestui articol fac stricta referire la doctrine si programe politice consacrate anumitor ideologii. In Romania si partidele ar trebuie reformate, pentru ca toate realizeaza o realitate politica de care mie personal imi este greata.

Pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine!

No comments: