12 February 2008

"Câinii" de la Iaşi...

Un lucru imposibil pentru o societate modernă europeană se întâmplă de ceva vreme în Iaşi. Eu sunt de-a dreptul uluit de multitudinea de câini comunitari din Iaşi. Oriunde ... în Iaşi, în orice zonă poţi găsi câini. Cel puţin în zona Gară-Billa e un infern; e plin de câini. Pe lângă această zonă, putem admira aceste animale, chiar şi în zona Universitaţii, în inima Copoului. Este inadmisibil ca într-un complex studenţesc aflat în imediata vecinătate a Universităţii să existe câte o haită de 20-25 de câini.

Întrebarea pe care trebuie să o ridicăm este următoarea : Cine se face vinovat de existenţa acestor câini în spaţiile publice? (câinii nu sunt vinovaţi în niciun caz) şi Cine sunt cei care trebuie să ia măsuri concrete în rezolvarea acestei probleme? Nimeni nu ştie nimic, sau se face că nu ştie. Nu am auzit până acum de niciun demers în acest sens din partea Primăriei, pe care o consider direct responsabilă de această problemă.

De ce nu implementează nimeni o politică publică concretă care să rezolve definitv această problemă. De ce nu se construiesc, sau de ce nu se renovează anumite clădiri pentru adăpostirea acestor câini, care până la urmă pot reprezenta un pericol public.

Anul acesta este an electoral domnilor. Măcar acum faceţi ceva. Sau măcar o tentativă, o promisiune ceva legată de această problemă. Că până acum nimeni nici măcar nu a încercat să facă ceva concret. Cei care candidează, sau cei care sunt deja în funcţii direct responsabile ar trebui sa ia în considerare şi această problemă.

Irina Schrotter, pomenea în cadrul acelei întâlniri de bloggeri ceva de genul ... "mai bine Iaşi-capitală culturală europeană în 2007, decât Sibiu". De bine, de rău, măcar Sibiul nu e plin de câini cum e în Iaşi. În fine...mie chiar mi se pare o problemă destul de spinoasă pentru un oraş universitar, cu destule medii academice, dintr-o ţară-membră a Uniunii Europene care mai şi are pretenţii de capitală culturală europeană. Mai poate apărea un semn de întrebare, care poate fi ironic oarecum şi anume : Care sunt adevăraţii "câini" ai Iaşului? Cei de pe stradă, sau cei ce stau relaxaţi în luxoasele birouri? Dificil răspuns. Vă las pe voi să încercaţi a răspunde.


Să sperăm că până la urmă cineva se va ocupa totuşi şi de problema aceasta. Sau măcar va încerca. Până atunci, şi până la articolul următor ... s-auzim numai de bine!

11 comments:

Anonymous said...

"Măcar acum face-ţi ceva" probabil ca ai vrut sa zici "faceţi"


si apoi nu inteleg ghilimelele din titlu...de ce ai pus ghilimele...daca vb la propriu despre caini?

(spiritul critic :d )

Alex Ciobanu said...

am pus ghilimele pentru ca in post este o intrebare ironica (daca ai observat) referitoare cine sunt adevaratii caini din iasi, a caror este vina pt aceasta problema.

Anonymous said...

aia din birouri luxoase cum zici tu nu sunt caini, sunt doar nesimtiti :)

oricum ai scris gresit "faceti" si o sa ma iau de tine in fiecare zi :D

Anonymous said...

cum?? ,,un lucru imposibil se intmapal,,!!poate ai vrut sa zici inaccepatbil,inadmisibil etc!!
Cum sa se intmaple un lucuru care e imposibil, unde draqu e logica ta!!

Alex Ciobanu said...

se mai inampla sa iti mai scape cateodata si cate o greseala. asta nu inseamna ca o fraza nu are logica. Anonymus, poate in urmatorul commentu o sa ai si tu ceva cu adevarat de zis. Pana atunci mai bine ai face sa taci, ca esti destul de incet la minte si in argumente ca sa poti zice ceva cu adevarat interesant.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Dupa ce va fi muscat un copil...sau uniesean...dupa ce presa va scrie despte acest lucru...dupa...si iar dupa....se vor lua masuri de castrare, prindere...eutanasiere...a cainilor. Mi-as dori...si nu vreau sa fiu considerat cinic, ca un reprezentant de la protectia animalelor sa fie muscat de un caine...sa vada cum e.Toate bune...in rest.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.