28 October 2007

Cum se vede Romania de la Bruxelles ?

Acesta a fost titlul unei dezbateri ce a avut loc acum doua zile la Iasi cu ocazia zilelor Universitatii Al. I. Cuza, organizata din initiativa colectivului de masteranzi din cadurl specializarii de Relatii Internationale si Studii Europene, avand ca moderator pe domnul profesor George Poede. Invitati au fost atat cadre didactice cat si distinsi domni europarlamentari sau candidati pentru functia de europarlamentar. Astfel am avut ocazia sa auzim expuneri din partea domnului Adrian Severin – PSD, Marius Danga-PNL, Gabriela Cretu-PSD si din sala au mai intervenit domnul Petrica Movila-PD, cat si primarul Iasului, domnul Nechita.

Astfel dupa ce fiecare dintre invitati au facut cate o prezentare personala a Uniunii Europene si a ceea ce se intampla, si a felului cum este facut procesul decizional in interiorul Parlamentului European, studentii aflati in sala ( de la Stiinte Politice, Relatii Internationale si Studii Europeene, Drept) au inceput sa asalte invitatii cu intrebarii diverse privitoare la Uniunea Europeana.

Dezbaterea a fost una cat se poate de vie, daca luam in calcul si prezenta unui om mai etate (la vreo 80 de ani dupa cate a zis), fost invatator, cu putine probleme de temperament, care a pus niste intrebari , nu fara logica, dar pentru a-si satisface niste curiozitati care nu prea au un raspuns ultim si exact.

Nu s-a vrut a fi o dezbatere politica, cu toate ca exact acum 2 zile a inceput campania electorala pentru europarlamentare, si nici nu a fost o dezbatere politica ; a fost chiar una teoretica, acamdemica, adresata mediului universitar, dar totusi fiind in Romania reprezentantii partidelor nu au putut sa rateze chiar si aceasta mica ocazie de a isi face putina promovare. Macar catusi de putin !

S-a discutat mult si util in acelasi timp, zic eu, dar nu vreau sa intru acum in detalii, dar as putea sa va destainui totusi ca pana la urma am aflat cu totii raspunsul la intrebarea care tinea locul titlului dezbaterii : « Cum se vede Romania de la Bruxelles ? » Raspunsul este simplu si romanii sunt constienti de el ( ma rog … unii). Romania se vede nu prea bine, as putea zice ca se vede chiar prost. E pacat ! Din ce cauza ? Asta nu am aflat inca. Adica raspunsurile nu au fost prea coerente. Probabil nu suntem destul de dezvoltati pe plan national, intern. Poate ca nu vream, nu stim si nu avem forta necesara sa ne dezvoltam. Chestiunile au fost, sunt si vor fi in continuare destul de complicate in legatura cu acest subiect, si daca am continua acest subiect aici, probabil ar trebui sa scriu un articol de vreo 5-6 pagini, si nu vreau sa par plictisitor.

In final consider ca actiunea respectiva a fost o reusita, si totul s-a terminat fastuos in holul Casei de Cultura « Mihail Ursachi » unde toti participantii au servit un ceai, o cafea, un pahar de vin si alte delicatese. Tot ce imi ramane de zis este ca … pana la articolul urmator… s-auzim numai de bine !

1 comment:

Anonymous said...

ma bucur ca ti-a placut la dezbatere :) spor!