04 June 2007

"Lasati balta facultatea" by Lawrence Ellison

Acum ceva vreme am vazut intr-un mail o chestie care m-a surprins destul de mult. Lawrence Elisson, presedintele ORACLE a tinut un discurs in fata studentilor care au terminat faculatea YALE. In acel moment domnul Lawrence nu a putut sa isi termine discursul pentru ca, intr-un final ... a fost dat jos de pe scena. In randurile de mai jos voi cita acel discurs, exact asa cum a fost el prezaentat de presedintele ORACLE. Astfel acesta s-a exprimat cam asa :

Dacă mă uit la voi, nu văd niciun viitor fericit, nu văd niciun director proeminent. Acum sigur sunteţi bulversaţi. Asta e normal. Totuşi, vă puteţi întreba cum vin eu, Larry Ellison, care n-am terminat facultatea, ca să vă judec pe voi, studenţii celei mai renumite facultăţi? Staţi să vă explic.

Deoarece eu, Lawrence Ellison, al doilea cel mai bogat om al planetei, am căzut la facultate, şi voi nu. Deoarece Bill Gates, cel mai bogat om al planetei, a căzut la facultate, şi voi nu. Deoarece Paul Allen, al treilea cel mai bogat om al planetei, a căzut la facultate, şi voi nu. Şi deoarece Michael Dell, care, momentan, este doar pe locul 9, a căzut şi el la facultate, şi voi nu.Şi domnul respectiv este în ascensiune.

Acum sunteţi foarte bulversaţi. Şi asta este foarte normal. Daţi-mi voie să vă încurajez, n-aţi terminat degeaba facultatea şi n-aţi făcut degeaba rost de o diplomă. N-aţi pierdut cinci ani degeaba, aţi învăţat să munciţi pentru bani puţini, să vă faceţi cunoştinţe şi să faceţi cunoştinţă (mai de aproape) cu cuvântul TERAPIE.

Toate acestea sunt foarte utile. O să aibă lumea nevoie de salahori ca voi. O să aveţi nevoie de cunoştinţe, de programare la terapie la un psiholog. Fiindcă voi n-aţi căzut la facultate, n-o să fiţi niciodată printre primii zece cei mai bogaţi oameni de pe Pământ.

Şi va trebui să va împăcaţi cu un salariu patetic de 200.000 de dolari pe an, unde salariul îl veţi primi de la un fost coleg de facultate care a căzut la examene şi a fost dat afară.

Acum, probabil, vă gândiţi dacă mai e vreo speranţă pentru voi. Nicio şansă! Voi sunteţi deja pierduţi. Deja aveţi creierul distrus în proporţie foarte mare, irecuperabilă.

Acum mă adresez celor care încă nu au terminat facultatea: lăsaţi baltă facultatea, faceti-vă bagajele şi plecaţi! Nu reveniţi! Îndepliniţi-vă visurile!

Fiindcă sigur vă spun că, dacă vi se va distruge creierul, veţi dispărea mai repede de pe scena afacerilor decât dispar eu acum de pe această scenă datorită agenţilor de pază...”

Cam despre asta e vorba, si in afara de asta, sincer, cam are dreptate intr-o anume privinta, aceea a faptului ca marii milionari in dolari nu prea au fost absolventi de studii superioare. Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa ne lasam de facultate. Poate din contra ar trebui sa profitam mai mult de ea, si sa demonstram ca putem fi milionari in dolari chiar daca "am pierdut" vreo 4-5 ani pe bancile facultatilor. Pentru ca sunt convins ca acesti 4-5ani sunt "pierduti" , nu aiurea, ci intr-un mod constructiv. Voi ce credeti? Ar fi mai bine sa ne lasam de facultate, ori ba?

Sunt curios sa aflu si parerile voastre si ... pana la articolul urmator ... s-auzim numai de bine!

6 comments:

Anonymous said...

Foarte bine punctate lucrurile lui LE , eu cred ca are dreptate doar pe jumatate, traim in timpuri putin mai diferite fata de ce era acum mult timp, nu e suficient ca exista google si wiki, nu se poate ajunge la o performanta insemnata doar aprofundand de unul singur, fara ajutorul unor institutii de nivel inalt. El este unul dintre cazurile fericite, la fel ca si exemplele pe care le-a dat cu ceilalti oameni bogati, care au ajuns fara sa termine facultate, foarte bogati.

Culmea ca nimeni nu ia in calcul si pe cei care au esuat, daca unuia ia reusit gata el de acum poate sa se creada un om care le stie pe toate. Intre 5 si 10% dintre afacerile pornite ajung sa fie de succes dupa 5 ani, dar nimeni nu vorbeste de ele. Discursul lui LE, parca ar fi sustinut in cadrul unui training pe teme motivationale.

Anonymous said...

Discursul lui LE parca ar fi unul din reteaua Amway:))

Anonymous said...

discursul acesta nu a fost tinut niciodata de LE, numai ca a circulat asa mult pe internet, inca nimeni nu mai stie care e adevarul.
parerile sale despre facultate si invatamant nu sunt mult diferite de vorbele din acel discurs, insa niciodata nu a fost asa radical.

cat despre intrebarea ta, daca trebuie sa facem o facultate... aici ar fi mai mult de discutat. pe scurt, ar fi bine sa o facem, dar poate dupa cativa ani de lucru, ca sa stim mai bine ce ni se potriveste si ce vrem, si mai conteaza si cata importanta dam facultatii in raport cu alte lucruri in dezvolarea personala.

Anonymous said...

@ Gabi : Tocmai tu ai zis pe de o parte ca LE nu a tinut acest discurs niciodata, pe de alta paret, ai zis ca acest discurus a circulat asa de mult pe net incat nu se mai sti adevarul. Astfel, din acvest peunct de vedere consider, ca e f posibil ca LE sa fi tinut acest discurs. Si eu sunt convins ca l-a tinut. In rest iti dau dreptate:).

Anonymous said...

esti liber sa crezi ce vrei, eu ti-am spus adevarul. si eu am fost foarte mirat sa aud asta, recunosc.

cele 2 lucruri pe care le spusesem anterior nu se contrazic. am spus ca nimeni nu mai stie adevarul, si de aici se crede ceva gresit. poate ar fi fost un pic mai corecta exprimarea "aproape nimeni". atat.

oricum imi pare bine ca am recitit povestea pe blogul acesta. m-a inspirat si pe mine pt un post pe blog.

Anonymous said...

Deci omu are dreptate ... stiam eu de ce nu ma omor cu facultatea