29 March 2008

Eterna campanie elctorala...

De ceva timp nu am mai postat nimic. În perioada în care am fost absent, ca să zic aşa, am citit în mai multe rânduri blogosfera româneasca (ma rog...o parte din ea:P). Vreau să descriu puţin cum mi se pare mie campania electorală a unor candidaţi pentru Primăria Iaşi, dar nu o sa dau niciun nume.

Întrebarea de la care pornesc este următoarea: De ce uneori penibilitatea, imoralitatea şi lăcomia merg până la sfârşit? Aceste trei "calităţi" enumerate în fraza anterioară caracterizează foarte bine unii candidaţi la Primăria Iaşi.

Altfel spus campaniile electorale ale unor partide politice ( cred ca e mult zis "partide politice"- mai bine s-ar numi asociatii de "interlopi"), se bazează doar pe minciuni, declaraţii jignitoare în presă, implicarea ligilor studenţeşti în tot felul de mizerii electorale, promisiuni deşarte, apariţii şocante, de-a dreptul dezgustătoare, "alianţe" stupide şi multe jocuri de culise, intervenţii din umbră etc. . Unele partide au tentative de strategii negative de marketing politic, dar slăbuţe.

În altă ordine de idei, cum poţi să zici, în calitate de candidat, că o primărie se administrează ca şi o afacere sau o societate comercială, sau cum poţi apela la evenimentele aparent infantile ale unor tineri pentru a-ţi face campanie, sau cum poţi spune că în doi ani va fi modernizat transportul comun ieşean, în condiţiile în care în patru ani s-au cumparat 30 de autobuze second-hand din Belarus şi 2 tramvaie aduse din Bucureşti. Ca să nu mai vorbim de locuri de joacă pentru copii, infrastructura oraşului, locuinţe pentru tineri, dezvoltarea forţei de muncă pe plan local etc. .

Mie sincer mi se pare penibil. Îmi dau seama că în societatea modernă încă se mai folosesc principiile machiavelice - cele din societăţile medievale, care cred că erau mai "sănătoase". Măcar acolo scopul scuza mijloacele, dar exista în acelaşi timp o moralitate, demnitate şi respect reciproc între principi.

Nu înţeleg de ce "munţii" de bani care se investesc în campania electorală din Iaşi nu se investesc nobil măcar. De ce nu se duce o luptă electorală bazată pe respect, demnitate, şi manipulare constructivă în spiritul cetăţenilor. Lucruri greu de înţeles, şi mai greu de explicat, sau mai mult, de schimbat.

Aş vrea să inchei printr-o simplă frază : România e cea mai bună idee care s-a întâmplat vreodată românilor; este ţara în care NICIODATĂ, NIMIC nu se termină! Până la articolul următor...s-auzim numai de bine.

No comments: