03 December 2007

Altfel de licenta ...?

Acum cateva timp studentii ieseni au aflat o stire bomba. Cica rectorul Universitatii "Al. I. Cuza" vrea sa scoata sustinerea lucrarii de licenta pentru ca anul acesta se suprapun doua generatii. Cei care au prins sistemul de cursuri de 4 ani si cei care sunt pe procesul Bologna si au o durata a cursurilor de 3 ani. Plus ca cica s-ar combate asa-zisul "trafic de licente copiate". Personal, mie mi se pare o idee buna daca aceasta nu se concretizeaza prin inclocuirea licentei cu acel stagiu de practica la o firma sau institutie de specialitate.

Sunt de acord cu aceste lucruri deoarece cred ca s-ar renunta putin la toceala si la citirea a n-spe mii de carti, pe care oricum nu le vei folosi si nu iti vor ajuta decat in pregatirea licentei (unele). dupa parerea mea ar fi bine ca lucrarea de licenta sa fie inlocuita cu un examen de tip grila si un proiect. Un proiect amplu ce tine de specializarea fiecarui student, un proiect in care ai sansa sa imbini perfect teoria cu practica si ai sansa sa termini facultatea si sa arati ceea ce stii tu as faci, nu ceea ce ai citit/invatat de la altii (autori, scriitori, oameni de stiinta, savanti etc.).

Bineinteles asceata este parerea mea. Parerile sunt impartite.Am auzit si un zvon, mai neoficial, ca cica o sa ramana la latitudinea fiecarei facultati sa hotarasca ce si cum. Vom vedea! Intradevar si aceasta inlocuire ar fi cam cu doua taisuri, dar sincer eu as vrea o schimbare. As vrea sa avem si altceva. Speram ca pana la urma toate acestea sa se concretizeze intr-o forma noua, minunata care sa multumeasca pe toata lumea si sa aduca mari satisfactii sistemului de invatamant superior din Romania (lucru destul de greu la prima vedere, dar nu imposibil).

Ramane de vazut ce se va intampla pana la urma cu aceste aspecte demne de luat in seama, si e bine de urmarit presa si blogurile in aflarea solutiei care va ramane stabilita de conducerea Universitatii. Pana la articolul urmator...s-auzim numai de bine!

9 comments:

alex said...

Deci domnul Ciobanu chiar stie sa scrie...bravo lui...sa auzim de tine si pe aici pe la bucuresti...

Anonymous said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

Carina said...

Fa-ma sa inteleg... nu mai trebuie sa scrieti lucrarea de licenta, dar dati examenul?

Alex Ciobanu said...

Ca sa lamurim odata pentru totdeauna ca de ceva zile numai despre asta discut:D. Totul e in faza de proiect deocamdat. Absolut totul. Se discuta. Inlocuirea lucrarii de licenta era propunerea mea, in defavoarea acelei variante care sustine inlocuirea licentei cu un stagiu de practica, care intradevar nu este foarte accesibil pentru studenti. Sper sa ma fi facut inteles:)

Alex Ciobanu said...

Update for Carina:
Din cauza oboselii (imi cer scuze) : Propunerea mea era inlocuirea lucraruii de licenta cu un test grila sau un test in general. Ca am uitat sa specific asta in precedentul comment!

Carina said...

Dar de ce sa inlocuiesti lucrarea scrisa cu un test/examen/cum-vrei-sa-i-spui? Sincer eu m-am saturat de invatat aiurea. Nu m-ar deranja daca as avea de invatat chestii utile, dar in Tm cel putin totul se rezuma la o teorie pura, lipsita de utilitate. Filosofeala pura de cele mai multe ori.
Si atunci as prefera sa scoata examenul de licenta (asa cum se pare ca vor face la noi) si sa ramana doar lucrarea. Pentru ca in lucrare poti aborda un subiect care iti place si mai poti introduce o parte aplicata. Nu spun ca lucrarea in sine ar avea utilitat, pentru ca nu o citeste nimeni (eventual profesorul coordonator), dar e altceva.

Alex Ciobanu said...

Eu propuneam inlocuirea cu un examen, test etc. cat mai complex, cat mai la obiect(ca sa nu se bata aiurea campii pt a umple foile de examen cum se face acuma in sesiuni)si ca parte practica intocmirea unui proiect. Un proiect amplu in care sa se vada foarte bine cum stii sa imbini atat teoria cat si practica. Si tocmai asta e. Ca NU o sa mai fii nevoit sa inveti aiurea (adica din zeci de carti pe care nu le-ai vazut sau nu ai auzit de ele niciodata si care oricum nu o sa iti mai trebuiasca dupa, decat daca vrei sa ramai in mediul universitar-academic)

Jocuri si spectatori said...

s-a hotarat: ramane teza de licenta. :) spre bucuria mea... Si Alex, nimeni nu iti interzice ca in teza de licenta sa nu imbini teoria cu practica, ba chiar e recomandat, cred eu...

Alex Ciobanu said...

@ Studenta:

E foarte bine si asa. Pentru mine imi este indiferent. Eu stiu foarte bine ca poti si in lucrarea de licenta sa imbini perfect teroia cu practica. Dar eu am propus o solutie in cazul in care lucrarea de licenta ar fi fost scoasa.